Skip to content

Våga börja med yoga – tips för dig som är nybörjare!

Det kan vara utmanade och kännas läskigt att kliva på en yogamatta för första gången i en yogasal. Även om man inte borde se yogan som en prestation så blir det lätt så. Vi kliver på mattan och jämför oss med alla runt omkring. Ser hur bra de kan utföra allt yogaläraren säger medans vi själva känner oss klumpigare än någonsin förut.

Kanske är du nyfiken på vad yogan kan erbjuda dig men klivet dit, tröskeln för att komma in i salen är just nu för hög. Kanske tar det lite testande på egenhand så att du vågar ta klivet över, eller så vet du inte ens vart du ska börja. Därför har vi skapat en liten guide för dig som är nyfiken på yoga. Till dig som vill hitta en plats där du kan samla det där modet för att kliva över tröskeln och möta dig själv på mattan. Här kommer våra bästa tips för att bli en yogi. (För JA alla som utöver yoga, i alla dess former är en yogi!)

  1. Sänk prestationskraven på vad du “borde” göra under en yogaklass

    När du kliver in i en yogasal så kliver du in för dig själv, ingen annan. Du är där för att ge dig själv en stund av närvaro, om så på ett lugnare yin-pass eller en dynamisk vinyasa. Du är där för dig och det finns inget rätt eller fel sätt att möta dig själv på. Det är lika okej att ligga ner på rygg hela klassen i Savasana om det är det du behöver för dagen som att stå på huvudet majoriteten av tiden. Det är din stund och din praktik. Och vet du, varje person inne i salen är där för sig själva. De har fullt upp med att grunda sig själva och blicka inåt. De är inte där för att döma andra deltagare. Yoga är ingen tävling om vem som kan göra en position “bäst”. Så när du kliver in i salen, för första gången eller för 100e, gå in för att möta dig själv och inte för att jämföra dig med hur alla andra deltagares praktik ser ut. Och nej, du ska inte tänka att du ska imponera på yogaläraren heller. Hen är där för att guida dig och möta dig där just du är. Så kom som du är, våga vara där just du är och låt dig uppslukas av yogan.

  2. Sänk förväntningarna på vad en yogi bör vara

    Du måste inte vara på ett visst sätt för att kunna utföra yoga. Du måste inte klä dig på ett visst sätt eller äta en särskild typ av kost. Det finns ofta mycket förväntningar och fördomar om hur en person som utför yoga bör vara. Men det finns inga krav eller måsten. Du måste inte ha dyra leggings, vara vegan och ha en viss kroppsform. Yoga är för ALLA. Så sänk dina förväntningar, ha på dig något mjukt och skönt och möt dig själv. Det behöver inte ens vara på en yogamatta. Det kan vara på gräset, en filt eller en handduk. Låt inte dina fördomar och förväntningar sätta stopp för en stund i nuet!

  3. Bara testa – med eller utan en +1!

    Ja det känns kanske läskigt, men det är när vi vågar kliva utanför vår comfortzone som vi också kan få så mycket positivt tillbaka. Ta med dig en kompis om det känns svårt att ta klivet själv. Håll varandra i handen och kasta er ut i yogans magiska värld!

Har du andra tips? Dela dem gärna i kommentarerna så vi kan inspirera och peppa varandra!

Leave a message

Your email won't be shared with others.

Your cart

Cart empty

Start shopping

Select options