Skip to content

Yoga mot stress - Vagusnerven

Har du någon gång kommit ut från en yogaklass och upplevt hur mycket lugnare du känt dig? Känt hur det är som hela din kropp och ditt sinne har saktat ner något och du är mer avslappnad? Stressen du bar med dig innan klassen är som försvunnen? Visst är den känslan fantastisk men vad är det egentligen som händer i kroppen som får oss att vi känna oss mindre stressade efter att ha deltagit på en yogaklass? 

Under en yogaklass får kroppen jobba, sträckas ut och bli mjuk, vardagsmåsten får sättas på paus, din medvetenhet fokuseras till kroppen och andningen, pannans beskymmersrynka får slätas ut och du får bara vara ett tag. Det som händer när vi gör allt detta är att vårat parasympatiska nervsystem, vårat lugn- och ro-system, aktiveras och därmed även den så kallade vagusnerven. Vagusnerven är en av våra längsta nerver som har över 80 000 nervtrådar kopplade till sig. Den börjar uppe i hjärnstammen och letar sig ner över både hjärtat, diafragman - vår andingningsmuskel, och ända ner till tarmarna via flera organ. När vi praktiserar yoga och vagusnerven stimuleras signalerar det till kroppen att den kan prioritera återhämtning. Vårt hjärta börjar pumpa långsammare i och med våra djupare andetag och våran kropp kan fokusera på att återhämta sig och fylla på med energi istället för att vara kvar i det sympatiska nervsystem, vårat kamp- och flykt-system, som ofta är väldigt aktivt i vår vardag när vi känner oss pressade, oroliga eller stressade.

Vagusnerven påverkar dina organ på olika sätt och att stärka den har många hälsofördelar. Bland annat gör den minskade aktiviteten av det sympatiska nervsystemet att stresshormonet kortisol sänks i kroppen. Den har även en hälsosam effekt på vårat hjärt- och kärlsystem då den sänker både våran hjärtfrekvens, det vill säga hur snabbt hjärtat pumpar, och också vårt blodtryck. Att stärka den förbättrar även vår matsmältning och främjar en balanserad sinnesstämning.

I sin sin helhet påverkar vagusnerven många områden i våran kropp som bidrar till att vi känner oss mindre stressade och är mycket lugnare efter en yogaklass. Det  minst sagt en nerv värdig att stärka och stimulera ofta! 

Leave a message

Your email won't be shared with others.

Your cart

Cart empty

Start shopping

Select options